Follow Slangenforum on Instagram  Follow Slangenforum on Twitter  Follow Slangenforum on Facebook 

Larveninvasie in de sloten

Nieuws, actualiteiten en achtergronden bij het nieuws over slangen. Nieuws over andere reptielen kan je lezen op het Reptielenforum.
Beheerder
Avatar gebruiker
Waardering: 37
Heeft bedankt: 17
ID: 7
Berichten: 12480
Geregistreerd: 26 dec 2004 12:46
Woonplaats: Eindhoven
Land: Nederland

Larveninvasie in de sloten

Berichtdoor Martijn » 10 jun 2012 10:10

Larveninvasie in de sloten

Bericht uitgegeven door Stichting RAVON

De sloten zitten nu vol hongerige amfibieënlarven, en het wonderlijke proces van metamorfose voltrekt zich waar we bij staan. Juni is de perfecte maand om dit te zien: de larven van bijna alle soorten amfibieën zijn nu vrij gemakkelijk waar te nemen.

De amfibieënlarven zijn bij daglicht goed zichtbaar vanaf de oever, maar ook ’s avonds met een sterke zaklamp. Dit is een hele goede manier om ze te observeren zonder ze te verstoren. De ontwikkeling van de larven is afhankelijk van de temperatuur en het voedselaanbod, en duurt twee tot vier maanden. Dankzij de warme dagen tussen Hemelvaart en Pinksteren tref je nu al veel grote larven aan.

kamsalamanderlarve_ben_geutskens_0860-img_0382-bew.jpg


Vooral bij de salamanderlarven zijn de uitwendige kieuwen nu goed te zien. Tegen het einde van de metamorfose verdwijnen deze uitwendige kieuwen, worden de longen gevormd en wijzigt de huidstructuur. Bij de meeste kikker- en paddenlarven is de ontwikkeling van de achterpoten nu klaar en zie je nu de voorpoten ontwikkelen. Om zo te kunnen groeien moeten de larven veel eten. De larven van de watersalamanders eten uitsluitend dierlijk voedsel zoals plankton, watervlooien en vlokreefjes. De meeste kikker- en paddenlarven eten vooral algen en detritus.

larve_groene_kikker_ben_geutskens_0830-img_0713-bew.jpg


Op www.ravon.nl (> Soorten > Herkenning) kunt u gratis een aantal herkenningskaarten downloaden waarmee u amfibieënlarven kunt onderscheiden. Voor het herkennen en determineren van alle andere amfibieënlarven heeft RAVON een informatief boekje uitgegeven. Dit is te bestellen via de webwinkel.

Tekst: Kris Joosten, RAVON
Foto’s: Ben Geutskens
Je hebt geen permissies om de bijlage(n)) in dit bericht te zien.
Met vriendelijke groet,
Martijn (Slangenforum beheerder)

Slangenforum - Passie voor slangen


Keer terug naar Nieuws

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers. en 181 gasten

Reptielenforum